Blogroll

WeThink: Del din kreative tanker med andre eller...



0 kommentarer


Google har før haft problemer med dette, Facebook kæmper med det og nu har den seneste populære spiller blandt de sociale platforme, Pinterest, gjort sig bemærket med deres betingelser omkring ophavsret i den digitale verden. 

Som udgangspunkt tror jeg, at man som et kreativt skabende menneske får mest ud af at dele sine idéer og kreative tanker med andre. Jeg kender flere, der følger denne tankegang, men kender endnu flere, der holder på deres idéer af frygt for intellektuelt tyveri. Det er selvfølgelig forståeligt - men ofte resulterer det i, at ideen aldrig bliver realiseret og sparring omkring en idé, kan, ifølge min erfaring, tilføje ideen den sidste skarpe vinkel, der gør forskellen på "en god idé" og "den gode idé".
Se eksempelvis på open source programmer, der ofte er langt mere innovative end deres corporate modstandere, da programmerne kan blive videreudviklet til perfektion uden restriktioner om deadline, kommercielle rettigheder, etc.
Jeg er selvfølgelig klar over, at det ikke altid er positivt med for mange kokke, og at man måske ikke direkte kan sammenligne tech-verdenen med kultur- og kunstverdenen på det punkt, men jeg tror de verdener kan lære meget af hinanden. Yderligere er det jo netop de sociale fora fra tech-verdenen, der har gjort det muligt for utallige kreative sjæle, at dele deres tanker og idéer og få feedback fra et nærmest ubegrænset publikum. Især her bliver hele spørgsmålet om deling interessant - for  imens du lavmælt fortæller om din idé på den lokale café af frygt for tyveri og samtidigt godtroende deler den i lukket grupper i den virtuelle verden, rumsterer der nogle urimelige betingelser gemt i websites 'kedelige' brugsbetingelser. 

Der har i lang tid været diskussion om det intellektuelle ejerskab og hvem der egentligt ejer hvad på det store Internet. Især Creative Commons har været med til at sætte digital ophavsret og idé-deling på dagsordenen.
I en artikel fra magasinet Scientific American om Pinterests Terms of Use bliver der lagt fokus på, hvor meget dette sociale forum rent faktisk udelukker enhver form for ejerskab af det du deler og det er chokerende! Pinterest er et site, hvor du kan dele din kreative tanker og visuelle inspirationskilder via en digital opslagstavle. De billeder du uploader eller finder på Nettet kan derefter deles med dine fælles brugere og disse brugere kan derefter dele videre. Som udgangspunkt synes jeg dette er en fantastisk god tanke og ville bruge det ud fra den førnævnte tankegang, hvis man da lige så bort fra følgende mindre detalje kopieret direkte fra sitets betingelser - læs nøje efter:

"By making available any Member Content through the Site, Application or Services, you hereby grant to Cold Brew Labs a worldwide, irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, royalty-free license, with the right to sublicense, to use, copy, adapt, modify, distribute, license, sell, transfer, publicly display, publicly perform, transmit, stream, broadcast, access, view, and otherwise exploit such Member Content only on, through or by means of the Site, Application or Services."

Hmm… Du kan altså ikke fortryde noget som helst og alt hvad du deler 'ejer' Pinterest for evigt! Herefter kan de gøre hvad de vil og har åbenbart gjort tanken om at sælge det videre uden at dele nogen form for royalties. Altså uden at spørge ophavsretshaveren kan de tjene penge på alle deres velmenende brugere, der bare gerne vil dele deres kreative tanker og visuelle idéer.
EKSEMPEL: Du har netop taget et smukt foto af din mormor og vil straks dele det på Pinterest. To måneder efter dukker din mormor op på Synoptiks nye landsdækkende reklamekampagne for deres aldersrabat uden din viden om og accept af dette. Virker det stødende? 

Dette er bare ét eksempel på, hvad ovenstående citat indebærer. Prøv at læs den omtalte artikel. Hvad synes du?  

0 kommentarer:

Send en kommentar

newer post older post